Leírás

 

A MIDAS_HU modell fejlesztésének főbb eseményei

2012. április

Döntés születik a MIDAS_HU mikroszimulációs modell fejlesztésének megkezdéséről

2012. június

midashu06Kétéves együttműködési, támogatási megállapodás megkötése a MIDAS_HU kifejlesztésére a belgiumi Federal Planning Bureau-val (FPB). Ebben az intézményben Gijs Dekkers irányításával fejlesztik a MIDAS modellcsalád alapját jelentő MIDAS_BE modellt, és az azt támogató LIAM2 programnyelvet.

Az együttműködést indító Workshop megtartása az FPB szakértőinek, továbbá magyar és külföldi szakértők részvételével.

2013. június

Az ONYF pályázatának elfogadását követően kezdetét veszi a fejlesztés felgyorsítására irányuló kétéves EU által támogatott VS/2013/0132 hivatkozási számú „Az adminisztratív adatokra épülő magyar mikroszimulációs nyugdíjmodell fejlesztésének elősegítése” elnevezésű projekt.

2013. július

midashu05A projekt indító, I. workshopja. Fókuszban a modell alapadatainak előállítása.

2013. november

Elkészül a modell alapadatait biztosító anonimizált mikroadatbázis.

2014. május

midashu05A projekt II. Workshopja. Fókuszban a mikroszimulációs modellek felhasználási területei.

2014 folyamán

Elkészülnek a MIDAS_HU modell első változatának legfontosabb moduljai, köztük a demográfiai, jogszerzési, nyugdíj-, illetve háztartási modulok. Ugyancsak elkészült az alapadatbázisra épülő modellpontok kiválasztási rendszere, és adatbázisa.

2015. január

Az alapadatok adattárházba migrálásának lezárása, ennek révén jelentősen kibővült az anonim elemzések köre. Az adattárház bővíthető az újonnan keletkező adatokkal.

2015. február

Jövedelem-megosztási vizsgálatok, melyek beépülnek a közös, publikálásra kerülő svéd-belga-magyar tanulmányba. A vizsgálat kivonata az Európai Bizottság 2015 őszén megjelenő Nyugdíjmegfelelőségi Jelentésében is szerepelni fog.

2015. május

midashu05A projekt záró, III. Workshopja. Fókuszban az eredmények.

2015. I. félév folyamán

A modell első változata és alapadatai széles körű felhasználásra kerülnek az ONYF többfajta statisztikai, elemzési és előrejelzési feladatainak ellátása során.

Közös szakértői gondolkodás indul az MIDAS_HU első változatának lehetséges továbbfejlesztéséről.